Wat zit er in een gevulde paprika?

2 min gelezen
gevulde paprika

In dit artikel gaan we het hebben over het gevulde paprika’s. Die kunnen een heerlijk gerecht opleveren. Maar voordat we ingaan de vulling, hebben we het over de paprika.

De paprika

Paprika’s worden in veel gerechten gebruikt, zoals bijvoorbeeld soepen, pizza’s en salades. Je kunt ze dus koken, bakken of rauw eten. Het gaat daarbij om de smaak van de paprika en minder de vorm ervan. Maar je kunt paprika’s op een andere manier gebruiken. De vorm van een paprika dient er zich prima voor om die te vullen. Daarvoor wordt normaliter de zogenoemde blokpaprika gebruikt. Die is niet erg hoog en als je die onder de steel opensnijdt en de inhoud verwijdert, hou je een ruimte over die zich prima leent om te worden gevuld. Je kunt paprika’s in diverse kleuren krijgen. Het vaakst zie je de groene, rode, gele en oranje paprika’s. Voor vulling wordt veelal de rode paprika gebruikt, maar ook wel de gele en oranje variant. De rode is het verst gerijpt en heeft de meest zoete smaak. Het is natuurlijk mogelijk om de groene te gebruiken. Het is een kwestie van smaak. In principe zou je ook een langwerpige paprika in de lengte kunnen doorsnijden en de beide helften vullen. Hoewel dat ook met een blokpaprika kan, is dat minder gebruikelijk.

gevulde paprika

De vulling

Hoewel een gevulde paprika doorgaans in een oven wordt gebakken, kan je ze ook heel goed rauw eten. Als vulling kan dan rauw fruit en/of groenten worden gebruikt. Dat is de vegetarische versie. Voordat de paprika voor het bakken in de oven wordt geplaatst, wordt die gevuld. Je kunt ze met vele ingrediënten vullen. Je kunt daarmee experimenteren. Voorbeelden van ingrediënten zijn rijst, gehakt, kaas, ei, kruiden, uien, tomaten, ham, knoflook, vis, prei, champignons, en natuurlijk peper en zout naar smaak toevoegen. De voorbeelden geven wel aan dat je heel veel kanten op kunt met de vulling van paprika’s. In die zin kan je ze met pizza’s vergelijken.