Hoeden door de eeuwen heen

2 min gelezen

In de 19e eeuw droegen bijna alle heren hoeden. Hoeden waren zelfs erg belangrijk. Het soort hoed wat je droeg toonde aan in welke sociale klasse je bevond. Voornamelijk de heren in de hoogste klasse waren erg trots op hun hoge heren hoeden. De bekendste hoed uit die tijd is de hoge hoed. Andere namen voor de hoed zijn de cilinderhoed en de tophoed, afgeleid van de Engelse benaming voor deze hoed: de Top hat. Eind 18e eeuw werden deze hoeden populair en in de 19e eeuw had bijna elke man uit een hoge sociale klasse er 1. Oorspronkelijk komt de vorm van de hoed echter uit de 17e eeuw. Toen stonden ze bekend onder de naam Capotain. De meeste hoeden uit de 19e eeuw waren zwartgekleurd. Soms was er een uitzondering en was de hoed bruin of grijs.

20e eeuw

In de 20e eeuw vond een belangrijke ontwikkeling plaats. Vanaf de jaren 60 verdween de hoed als alledaags accessoires van de man. Voor die tijd hadden alle mannen altijd een hoed op als ze zich buitenshuis bevonden. Zo ging er geen een man naar werk zonder een hoed op. De hoeden in de 19e eeuw waren anders dan de hoeden in de 18e eeuw. De hoeden waren een stuk lager. De kleur was meestal grijsachtig. Na de jaren 60 droeg bijna geen een volwassen man meer een hoed. De hoed was verdwenen uit het beeld van de 20e eeuw.

21e eeuw

Over de ontwikkeling van de hoed kunnen we natuurlijk nog niet al te veel zeggen aangezien we van op een vijfde van deze eeuw zitten. Wel kunnen we vertellen hoe het tot nu toe is verlopen. Het is nog steeds zo dat de meeste mannen geen hoed dragen. Zie je buiten een man met een hoed lopen, is dit meestal een man van boven de 60. Deze mensen zijn er aan gewend omdat ze dat vroeger ook deden. Toch worden hoeden wel steeds iets hipper. Veel mannen kopen nu een rieten hoed voor in de zomer. In de winter zul je nog steeds weinig hoeden zien maar onze voorspelling is dat over 20 jaar dit weer verandert. Wij denken dat hoeden weer helemaal in de mode gaan komen.